Za 10 do 15 kuna po danu sigurnije u inozemstvo

Bez autora
Jul 24 2011

Ljetni mjeseci donijeli su povećanje broja osiguranja i zaračunate bruto premije u putnom osiguranju. Broj putnih osiguranja u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu porastao za oko 15 posto, dok je zaračunata bruto premija samo 1,5 posto viša. No, to ipak znači da putnici češće prepoznaju prednosti takvog osiguranja. Osnova te vrste osiguranja je putno zdravstveno osiguranje, što se kod putovanja na području Hrvatske i ne isplati. Većina je građana, naime, pokrivena obveznim osiguranjem koje besplatno pokriva hitnu zdravstvenu zaštitu na području Hrvatske, pa dodatna polica nije potrebna. Putno osiguranje na "domaćem terenu" isplativo je stoga samo ako putnik želi zaštititi prtljagu, i to ako nosi vrijedne predmete. S druge strane, za putovanje u inozemstvo dobro je imati policu putnog zdravstvenog osiguranja, ali i dodatno osiguranje, za slučaj nezgode. Naime, iako polica obveznog osiguranja koju imamo preko HZZO-a pokriva hitnu medicinsku skrb i u inozemstvu u onim zemljama s kojima imamo sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, s dijelom zemalja na snazi je praksa po kojoj osiguranik sam plaća medicinsku uslugu, pa nakon povratka kući potražuje povrat od HZZO-a.

Za 10 do 15 kuna po danu sigurnije u inozemstvoLjetni mjeseci donijeli su povećanje broja osiguranja i zaračunate bruto premije u putnom osiguranju.

Broj putnih osiguranja u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu porastao za oko 15 posto, dok je zaračunata bruto premija samo 1,5 posto viša. No, to ipak znači da putnici češće prepoznaju prednosti takvog osiguranja.

Osnova te vrste osiguranja je putno zdravstveno osiguranje, što se kod putovanja na području Hrvatske i ne isplati. Većina je građana, naime, pokrivena obveznim osiguranjem koje besplatno pokriva hitnu zdravstvenu zaštitu na području Hrvatske, pa dodatna polica nije potrebna. Putno osiguranje na »domaćem terenu« isplativo je stoga samo ako putnik želi zaštititi prtljagu, i to ako nosi vrijedne predmete. S druge strane, za putovanje u inozemstvo dobro je imati policu putnog zdravstvenog osiguranja, ali i dodatno osiguranje, za slučaj nezgode.

Naime, iako polica obveznog osiguranja koju imamo preko HZZO-a pokriva hitnu medicinsku skrb i u inozemstvu u onim zemljama s kojima imamo sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, s dijelom zemalja na snazi je praksa po kojoj osiguranik sam plaća medicinsku uslugu, pa nakon povratka kući potražuje povrat od HZZO-a.

Dodatna prednost putnog zdravstvenog osiguranja kod privatnih osiguravatelja vezana je i uz uslugu koju većina njih po tim policama nudi. Osiguranicima je najčešće na raspolaganju besplatni telefon za savjet pri izboru najbližeg liječnika, pomoć u slučaju kvara na cesti, a većina osiguravatelja ima organiziranu službu i za pomoć u kontaktima s najbližim hrvatskim veleposlanstvom u slučaju gubitka ili krađe dokumenata. Dodatnim osiguranjem od nezgode moguće je, pak, osigurati isplatu određene svote za slučaj invalidnosti koja je posljedica nesretnog slučaja ili smrti osiguranika.

Takvu policu osiguranja danas je moguće ugovoriti i putem interneta. Na stranicama nekoliko osiguravatelja izračunali smo da bi prosječan osiguranik za 70 do 80 kuna premije za sedmodnevno putovanje mogao osigurati pokriće medicinske usluge do 15.000 eura, dok bi dodatno osiguranje za slučaj smrti ili trajne invalidnosti kao posljedica nezgode stajalo još desetak do 15 kuna. Isplata u tom slučaju iznosila bi 30.000, odnosno 60.000 kuna. Isti paket osiguranja za četiri člana obitelji stajao bi, pak, oko 135 kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik